Venedik Sanat Bienali, Koyo Kouoh 2026 edisyonu direktörü

acidizing

New member
Doğuştan Kamerunlu olan ve İsviçre'de büyüyen 57 yaşındaki Koyo Kouoh, 2026 yılında 61. Uluslararası Sanat Sergisi'nin küratörlüğünü yapma özel göreviyle Venedik Bienali Görsel Sanatlar Sektörü'nün yeni direktörüdür. Bu, Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırıldı. Kurumun yöneticileri, başkan Pietrangelo Buttafuoco'nun teklifi üzerine. Randevu 5 Kasım Salı günü onaylandı ve küratörlüğünü Brezilyalı Adriano Pedrosa'nın üstlendiği 2024 Sanat Bienali'nin kapanışından yaklaşık on gün sonra bugün açıklandı.

Koyo Kouoh (Kamerun/İsviçre), 2019'dan beri Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde bulunan Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi'nin (Zeitz MOCAA) genel müdürü ve baş küratörüdür. Bir sanat merkezi olan RAW Material Company'nin kurucu sanat yönetmenidir. , Dakar, Senegal'de bilgi ve toplum. Almanya'nın Kassel kentinde düzenlenen Documenta 12 (2007) ve Documenta 13 (2012) sergilerinin küratöryel ekibinde yer aldı. 2020'de sanat, mimari, eleştiri ve sergi alanlarındaki başarıları takdir eden prestijli bir İsviçre ödülü olan Grand Prix Meret Oppenheim'ı aldı. Cape Town (Güney Afrika), Dakar (Senegal) ve Basel (İsviçre) arasında yaşıyor ve çalışıyor.

Başkan Pietrangelo Buttafuoco, “Koyo Kouoh'un Görsel Sanatlar Sektörünün sanat yönetmeni olarak atanması, yeni kelimeler ve gözlerle dolu bir günün şafağında geniş bir vizyon ufkunun tanınmasıdır” dedi. Bir küratör, akademisyen olarak bakışı ve kamusal sahnedeki kahramanı, aslında en rafine, genç ve yıkıcı beyinlerle buluşuyor. Onun Venedik'te olmasıyla Bienal, bir asırdan fazla bir süredir dünyaya sunduğu şeyi doğruluyor: geleceğin evi olmak.”

Koyo Kouoh, yeni görevini şu sözlerle yorumladı: “Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi, yüzyılı aşkın bir süredir sanatın çekim merkezi olmuştur. Sanatçılar, sanat ve müze profesyonelleri, koleksiyonerler, galeri sahipleri, hayırseverler ve her zaman için önemli bir konu. Büyüyen izleyici kitlesi her iki yılda bir Zeitgeist'ın nabzını tutmak için bu efsanevi mekanda bir araya geliyor. Sanat yönetmeni rolündeki ünlü öncüllerin izinden giderek bir sergi oluşturmak eşsiz bir onur ve ayrıcalıktır. Şu anda içinde yaşadığımız dünya için ve daha da önemlisi inşa etmek istediğimiz dünya için bir anlamı olabileceğini umuyorum. Sanatçılar, yalnızca bu mesleğin izin verdiği şekillerde düşünmemize ve projelendirmemize izin veren vizyonerler ve sosyal bilimcilerdir. Bu önemli görevi bana emanet ettikleri için Bienal Yönetim Kurulu'na ve özellikle de Başkanı Pietrangelo Buttafuoco'ya teşekkür ediyorum ve tüm ekiple çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Koyo Kouoh, ilk kez 2015 yılında Brüksel, Belçika'daki Wiels'te sunulan “Beden Konuşması: Feminizm, Cinsellik ve Altı Afrikalı Kadın Sanatçının Eserlerinde Beden” gibi önemli sergiler düzenledi. 2016 yılında Limerick'te düzenlenen 37. İrlanda Bienali Eva International'a katıldı ve Pittsburgh, Pensilvanya'da düzenlenen 57. Carnegie International'a (United) katıldı. States United), Carnegie Sanat ve Doğa Tarihi Müzeleri koleksiyonlarından derlenen, sergi içinde bir sergi olan “Dig Where You Stand” (2018) sergi projesiyle 1- Eğitim ve Sanat Programının küratörlüğünü yaptı. 2013-2017 yılları arasında Londra ve New York'ta düzenlenen 54. Çağdaş Afrika Sanat Fuarı. “Bruce Lee'yi Kurtarmak: Sovyet Kültürel Diplomasi Çağında Afrika ve Arap Sineması” araştırma projesinin başlatıcısıydı, Moskova, Rusya'daki Garaj Çağdaş Sanat Müzesi'nde ve Almanya, Berlin'deki Haus der Kulturen der Welt'te Rasha Salti ile birlikte küratörlüğünü yaptı (2015-2018).

Pan-Afrika ve uluslararası perspektifte sanat camiasının eleştirel alanında aktif olan Kouoh, aralarında 2022 yılında yayımlanan “Bizi Gördüğümüzde: Resimde Siyah Figürasyonun Yüzyılı” (2022)'nin de bulunduğu uzun bir yayın listesine sahiptir. Kasım 2022'de Zeitz MOCAA'da açılan aynı isimli sergi; Güney Afrikalı sanatçı Tracey Rose'un çalışmalarına ilişkin ilk monografi “Shooting Down Babylon” (2022); “Okul Dışında Nefes: RAW Académie” (2021); “Afrika Sanat Tarihi Durum Raporu” (2020); “Kelime!Kelime?Kelime! Issa Samb ve Çözülemeyen Form” (2013); ve “Afrika'da Sanat Kurumları İnşa Etmeye İlişkin Durum Raporu” (2012) bunlardan birkaçıdır. 2013'ten 2017'ye kadar, çağdaş Afrika sanatına ve diasporasına adanmış ilk ve tek uluslararası sanat fuarı olan Londra ve New York'taki 1-54 Çağdaş Afrika Sanat Fuarı'nın Eğitim ve Sanat Programının Küratörlüğünü yaptı. Zeitz MOCAA'daki görev süresi boyunca küratöryel çalışmaları Afrika ve Afrika kökenli sanatçıların derinlemesine kişisel sergilerine odaklandı. Bu bağlamda Otobong Nkanga, Johannes Phokela, Senzeni Marasela, Abdoulaye Konaté, Tracey Rose ve Mary Evans ile sergiler düzenledi.

(Paolo Martini'nin yazdığı)